ยูเนสโกขึ้นทะเบียน “ฮาริสซา” ซอสพริกตูนิเซีย-เป็นมรดกวัฒนธรรมที่จับต้องไม่ได้

ยูเนสโกขึ้นทะเบียน “ฮาริสซา”ซินหัว รายงานว่า องค์การเพื่อการศึกษา วิทยาศาสตร์ และวัฒนธรรมแห่งสหประชาชาติ (องค์การยูเนสโก) ประกาศให้ “ฮาริสซา” (Harissa) ซอสพริกของตูนิเซีย ขึ้นทะเบียนเป็นมรดกทางวัฒนธรรมที่จับต้องไม่ได้

รายงานระบุว่าที่ประชุมคณะกรรมการระหว่างรัฐบาลว่าด้วยการสงวนรักษามรดกวัฒนธรรมที่จับต้องไม่ได้ ครั้งที่ 17 ในกรุงราบัต ประเทศโมร็อกโก ระบุว่าการประกาศรับรองซอสฮาริสซาผ่านการพิจารณาถึงองค์ความรู้ ทักษะ ตลอดจนแนวปฏิบัติทางสังคมและการประกอบอาหารโดยซอสดังกล่าวซึ่งที่ประชุมเห็นชอบว่าควรได้รับการขึ้นทะเบียน

สำหรับวิธีการทำฮาริสซาซึ่งเป็นถือเป็นส่วนประกอบที่ชาวตูนิเซียใช้ประกอบอาหารเป็นประจำนั้น เริ่มจากตากพริกให้แห้ง ผ่าเอาก้านและคว้านเมล็ดพริกออก จากนั้นนำพริกไปล้าง บด และปรุงรสด้วยเกลือ กระเทียม ผักชี โดยใช้สากและครกหรือเครื่องบด

ยูเนสโกขึ้นทะเบียน “ฮาริสซา”

A shopkeeper shows a plate of Tunisian Harissa at the central market of the capital Tunis. UNESCO today added Tunisia’s spicy national condiment Harissa to its list of intangible cultural heritage, saying it was part of the North African country’s identity. This year’s session, which ends on Dec. 3, evaluates over 50 nominations submitted by States Parties for inscription on the Lists of the Convention. AFP

ยูเนสโกขึ้นทะเบียน “ฮาริสซา”

The item “Harissa, knowledge, skills and culinary and social practices” passed the examination at the 17th session of the UNESCO Intergovernmental Committee for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage ongoing in the Moroccan capital Rabat. /© Institut National du Patrimoine (INP), Tunisie, 2020/

ยูเนสโกขึ้นทะเบียน “ฮาริสซา”

Harissa is made by drying chili peppers in the sun before splitting them, removing their stalks and deseeding. The chili peppers are then washed, ground and seasoned with salt, garlic and coriander using a pestle and mortar or a manual meat mincer. /© Institut National du Patrimoine (INP), Tunisie, 2020/

 

ข่าวที่เกี่ยวข้อง:

ติดตามข่าวสด

ข่าวเด่นประจำวัน